top of page

Kaj je lastna vrednost in kako si lahko pomagam, če je ne čutim

Updated: Apr 19, 2023

Lastna vrednost ali samospoštovanje, je stopnja spoštovanja, ki jo imamo do sebe. Tako dojemamo svojo vrednost, zmožnosti in potencial. Zdrav občutek lastne vrednosti je bistvenega pomena za naše duševno in čustveno dobro počutje, saj nam omogoča, da se cenimo, verjamemo v svoje sposobnosti in samozavestno krmarimo po življenju.


Vendar je običajno, da se posamezniki na neki točki svojega življenja borijo z občutki nizke samopodobe. To je lahko posledica različnih dejavnikov, kot so negativne življenjske izkušnje, družbeni pritiski ali osebna prepričanja. Ne glede na vzrok je pomembno sprejeti ukrepe za negovanje pozitivnega občutka lastne vrednosti. Tukaj je nekaj praktičnih korakov, ki jih lahko naredite za povečanje lastne vrednosti:


1. Vadite sočutje do sebe

Do sebe ravnajte enako prijazno, skrbno in z razumevanjem, kot bi ga ponudili dobremu prijatelju. Priznajte svoje napake in pomanjkljivosti brez obsojanja in se osredotočite na svoje prednosti in dosežke. Sami s seboj govorite prijazno in se izogibajte negativnemu samogovoru.

2. Postavite si realistične cilje

Postavljanje in doseganje realističnih ciljev lahko pomaga graditi samovrednost. Začnite z majhnimi, dosegljivimi cilji in se pomaknite do pomembnejših dosežkov. To vam bo pomagalo zgraditi samozavest in vam dalo občutek namena.

3. Prepoznajte svoje vrednote

Poznavanje vaših osebnih vrednot in usklajevanje vaših dejanj in odločitev z njimi vam lahko pomaga, da se počutite bolj samozavestni in samozavestni. Vzemite si nekaj časa za razmislek o tem, kaj je za vas najpomembnejše, in poskusite te vrednote vključiti v svoje vsakdanje življenje.

4. Vadite skrb zase

Skrb za vaše fizično in čustveno dobro počutje je ključnega pomena za krepitev lastne vrednosti. Vzemite si čas za dejavnosti, ki vam prinašajo veselje in sprostitev. To lahko vključuje vadbo, preživljanje časa z ljubljenimi ali ukvarjanje s hobiji, v katerih uživate.

5. Obdajte se s pozitivnimi vplivi

Preživite čas z ljudmi, ki vas dvigujejo in podpirajo. Izogibajte se strupenim odnosom in negativnim okoljem, ki vas lahko uničijo. Če se obkrožite s pozitivnimi vplivi, lahko pomagate zgraditi svojo samovrednost in samozavest.

6. Izzovite negativna prepričanja

Prepoznajte negativna prepričanja, ki jih imate o sebi, in jih izpodbijajte. Vprašajte se, ali ta prepričanja temeljijo na dejstvih ali so preprosto samoomejujoče misli. Preoblikujte ta negativna prepričanja v pozitivne, krepilne trditve.

7. Poiščite strokovno pomoč, če je potrebna

Če se spopadate z nizko samovrednostjo, poiščite strokovno pomoč pri terapevtu ali svetovalcu. Pomagajo vam lahko prepoznati temeljne vzroke vaših težav ter vam ponudijo orodja in strategije za njihovo premagovanje.

Če povzamem, je samovrednotenje stopnja spoštovanja in spoštovanja, ki jo imamo do sebe. Z vadbo sočutja do samega sebe, postavljanjem realnih ciljev, prepoznavanjem osebnih vrednot, vadbo skrbi zase, obkrožanjem s pozitivnimi vplivi, izzivanjem negativnih prepričanj in iskanjem strokovne pomoči, če je potrebno, lahko gojite pozitiven občutek lastne vrednosti in krmarite po življenju z zaupanje.


vredna si ljubezni

65 views0 comments

Comments


bottom of page