Kako najdemo mir v sebi?
top of page

Kako najdemo mir v sebi?

Za dosego notranjega miru je potrebno razumeti, da smo mi sami ustvarjalci svoje notranje in zunanje resničnosti. Notranji mir ni nekaj, kar bi se dalo kupiti ali pridobiti z zunanjimi sredstvi. V resnici je notranji mir naša osnovna narava, ki jo lahko najdemo s pravilno prakso in razumevanjem.


Prva stopnja pri iskanju notranjega miru je zavedanje, da naši misli in čustva ustvarjajo našo realnost. To pomeni, da imamo moč, da izbiramo svoje misli in čustva ter s tem ustvarimo mir v sebi. Če se osredotočimo na pozitivne in mirne misli, bomo v sebi občutili večji notranji mir.


Druga stopnja pri iskanju notranjega miru je zavedanje svojega dihanja in sproščanje. Dih je most med našim umom in telesom. S poglobljenim dihanjem se lahko povežemo s svojim notranjim miru in začutimo prisotnost tukaj in zdaj. Dihanje nam omogoča, da se umirimo in se osredotočimo na trenutek, kar lahko pomaga pri soočanju z izzivi in težavami, ki se pojavljajo v našem življenju. Zavestno dihanje lahko umiri um in odpravi stres in tesnobo. Vdihnite globoko skozi nos in počasi izdihnite skozi usta. Osredotočite se na zvok in občutek dihanja, ko se giblje skozi vaše telo. Lahko poskusite tudi različne dihalne tehnike, kot so pranajama, ki so znane po svojih pomirjujočih učinkih.


spusti in dopusti

Iskanje notranjega miru je ključnega pomena za naše duševno, fizično in čustveno zdravje. Obstaja več poti in praks, ki nam lahko pomagajo najti notranji mir. Poleg že omenjenih praks, kot so meditacija, čuječnost, samopreiskovanje in opuščanje, obstajajo tudi druge možnosti za iskanje notranjega miru.


  1. Joga: Joga je starodavna praksa, ki povezuje telo in um. Praksa joge vključuje asane ali položaje, dihalne tehnike in meditacijo, kar nam pomaga umiriti um in povečati zavedanje svojega telesa. Redna praksa joge nam lahko pomaga tudi razviti večjo prožnost, moč in ravnovesje, kar ima pozitiven učinek na naše splošno zdravje.

  2. Narava: Narava nam lahko pomaga najti notranji mir in povezati se z našo pravo naravo. Sprehod v gozdu, opazovanje sončnega zahoda ali občudovanje naravnih lepot nam lahko pomaga umiriti um in se povezati z našo notranjo tišino. Raziskave so pokazale, da lahko stik z naravo zmanjša stres, izboljša razpoloženje in poveča občutek sreče.

  3. Ples: Ples je odličen način za sprostitev in izražanje svojih čustev. Z različnimi plesnimi stili in gibom lahko izrazimo svojo notranjo naravo in občutke. Ples nam lahko pomaga sprostiti napetosti v telesu in umu ter nas povezati z našo življenjsko energijo.

  4. Glasba: Glasba ima moč, da nas pomiri in sprosti. Poslušanje pomirjujoče glasbe, kot so klasična glasba, meditacijska glasba ali naravni zvoki, nam lahko pomaga umiriti um in se sprostiti. Aktivno igranje in ustvarjanje glasbe pa lahko poveča občutek zadovoljstva in sreče.

  5. Skupinska dejavnost: Sodelovanje v skupinski dejavnosti, kot je skupinska meditacija, joga ali ples, nam lahko pomaga najti notranji mir in se povezati z drugimi. Skupinska energija lahko okrepi naše lastne prakse in nam omogoči, da se povežemo z drugimi, ki si prizadevajo za isti cilj.

  6. Čiščenje negativnih energij: Negativne energije lahko zavirajo naš notranji mir. Pomembno je, da čistimo svoje okolje in telo, da se znebimo vseh negativnih energij. Redno čiščenje in urejanje doma in delovnega okolja lahko pomaga odstraniti negativne energije. Prav tako lahko izvajamo različne tehnike čiščenja, kot so kristali, kadila ali energijske vaje.

  7. Povezovanje z naravo: Narava lahko deluje kot zdravilo za naš um in telo. Povezovanje z naravo lahko pomaga pri sprostitvi in obnovi notranjega miru. Čas preživet v naravi lahko pomaga pri sprostitvi uma in pomaga pri povezovanju s svojo pravo naravo. Lahko se sprehajate po gozdu, plavate v morju ali obiščete park.


Vzpostavitev notranjega miru je proces, ki zahteva prizadevanje in dosledno prakso. Te prakse vključujejo meditacijo, čuječnost, samopreiskovanje, opuščanje, dihanje, gibanje, čiščenje negativnih energij in povezovanje z naravo. Redna vadba teh praks nam lahko pomaga umiriti um, sprostiti telo in se povezati s svojo pravo naravo. Poiščite prakse, ki so vam najbolj prijetne in jih vključite v svoj vsakdanji urnik. Naj bo iskanje notranjega miru del vašega življenjskega sloga, saj vam lahko pomaga pri doseganju bolj srečnega, izpolnjenega in zadovoljnega življenja.


Če si želiš svoj mir resnično poglobiti, biti zmožen, zmožna obdržati svoj notranji mir tudi v stresnih situacijah, ohraniti sebe, ne glede na to, kaj se dogaja okoli tebe, reagirati iz tega čudovitega mesta, kjer si doma, potem klikni na spodnjo povezavo in si oglej s čim sem do svojega miru prišla sama, saj danes vse to v obliki znanja, vaj in tehnik dajem naprej in poišči način, ki ti odgovarja, da najdeš svoj mir v sebi tudi ti.



Upaj si stopiti na svojo pot!



32 views0 comments
bottom of page