Notranji mir je naše najbolj naravno stanje
top of page

Notranji mir je naše najbolj naravno stanje

Updated: Apr 19, 2023


Notranji mir je stanje bivanja, ki ga mnogi od nas iščejo, a je včasih lahko izmuzljivo. To je stanje, v katerem nismo pod nadzorom svojih misli, čustev ali zunanjih okoliščin, temveč smo v harmoniji s svojo pravo naravo. Notranji mir je globok občutek zadovoljstva in umirjenosti, ki prihaja od znotraj, ne glede na zunanje pogoje.

Da bi dosegli notranji mir, se moramo najprej zavedati, da je mir že v nas. To ni nekaj, kar lahko pridobimo ali pridobimo, temveč nekaj, kar moramo odkriti in odkriti v sebi. Mooji pogosto govori o pomenu samopreiskovanja, procesu iskanja vase, da odkrijemo svojo pravo naravo.

  1. Samopreiskovanje vključuje dvom o naših mislih, prepričanjih in zaznavah ter njihovo preverjanje, da bi ugotovili, ali so resnične. S tem lahko začnemo odkrivati ​​plasti pogojenosti in prepričanj, ki nam preprečujejo, da bi izkusili notranji mir. Mooji pogosto spodbuja svoje privržence, da se vprašajo: "Kdo sem?" in poglobljeno raziskati to vprašanje.

  2. Drugi ključni vidik doseganja notranjega miru je opuščanje navezanosti in pričakovanj. Mooji recimo uči, da lahko naša navezanost na ljudi, stvari in rezultate povzroči trpljenje in nam prepreči, da bi izkusili notranji mir. Če opustimo svoje navezanosti in pričakovanja, lahko gojimo občutek odmaknjenosti in ravnodušnosti, kar lahko vodi do večjega miru in sreče.

  3. Meditacija je tudi močno orodje za negovanje notranjega miru. Vsakodnevna meditacijska praksa nam lahko pomaga umiriti um in se povezati s svojo pravo naravo. Z meditacijo lahko razvijemo večjo zavest in prisotnost, kar nam lahko pomaga, da z večjo lahkoto in milino krmarimo skozi življenjske izzive.

Nekateri duhovni učitelji, da notranji mir ni nekaj, kar dosežemo enkrat za vselej, temveč nekaj, kar moramo nenehno negovati. Zahteva dosledno prizadevanje in prakso za ohranjanje notranjega miru, še posebej ob življenjskih izzivih in težavah. Skratka, notranji mir je stanje bivanja, ki je na voljo vsem nam. S samospraševanjem, opuščanjem navezanosti in pričakovanj, meditacijo in doslednim trudom lahko v sebi gojimo globlji občutek miru in zadovoljstva. Kot Mooji pogosto spomni: "Mir ni odsotnost težav, ampak prisotnost ljubezni." Naj vsi gojimo večji notranji mir in ljubezen v sebi in v svetu okoli nas.


Mir je v tebi, mir si ti!




5 views0 comments
bottom of page